Programa

La fira tindrà lloc al recinte de Can Batlló, espai veïnal autogestionat situat a la plaça Pelleria (carrer Constitució, 19, cantonada Mossèn Amadeu Oller), al barri de Sants de Barcelona. Aquí trobareu instruccions per arribar-hi.

Divendres 14 de novembre de 2014

19h Inaugurem la Fira!amaia

Presentació del projecte de la Fira d’Economia Feminista amb la participació d’Amaia Pérez Orozco, autora del llibre Subversión feminista de la economía.

Dissabte 15 de novembre de 2014

D’11 del matí a 8 del vespre, la Fira d’Economia Feminista omplirà Can Batlló de tallers, xerrades, debats, presentacions d’experiències i tenderolada de col·lectius. La fira està dividida en quatre espais diferents —el mercadillo, el taller, l’auditori i el bar— amb programacions simultànies.

Espai ‘Mercadillo’

Al Carrer 11 de juny

Des de les 11 del matí, tenderolada de projectes d’economia col•laborativa, informal i cooperativa. Si esteu interessades a muntar paradeta, feu click aquí!

Hi trobareu iniciatives d’aquests sectors d’activitat:

Auto-gestió sexual i reproductiva: inseminació, avortament, hormonació, bancs de fluids, campanya pel “Dret a a decidir”.
Autogestió de l’habitatge: masoveria urbana, habitatge cooperatiu, okupació, autoconstrucció.carrer 11 juny
Cures: cooperatives i grups de comaternitat i criança compartida, serveis de cura de persones grans i infants, etc.
Necessitats del cos: serveis de neteja, autogestió de la salut, psicoteràpia Feminista, etc.
Cultures feministes: editorials, grups de música feminista, autoedició, fons autogestionats de llibres…
Xarxes col.laboratives: suport mutu, lllits col.laboratius, TICS…
Alimentació: transformadores agropecuaries, artesanes de la llana, cooperatives de consum agroecològic, etc.
Producció i consum energètic
Finances populars i solidaries: tontines, cooperatives de crèdit, comunitats autofinanceres de dones, entitats financieres alternatives.
Acció comunitària i feminista: associacions d’investigació i transformació social, grups feministes…

Espai Tallerespai taller

Al primer pis. S’hi accedeix des del bar del Bloz Onze

10.00h Taller de comunicació amb perspectiva de gènere a l’entorn digial

Amb aquesta formació volem promoure la presència web de col·lectius feministes i de dones a la xarxa per superar l’excletxa digital. El taller l’impartirà la Joana G. Grenzner i està adreçat a col•lectius, cooperatives i entitats de l’economia social. Tindrà una durada de 90 minuts.

punt612.00h Taller “La casa sense gènere” a càrrec del
col•lectiu Punt 6

El taller és un exercici empíric per llegir, valorar i qüestionar la influència dels rols de gènere en la configuració de l’habitatge. Y, sobre tot, és un exercici per motivar canvis que incorporin l’equitat de gènere en la definició de la llar. Tindrà una durada de 90 minuts.

16.00h Taller “Construïm  resistències feministes front al TTIP”

El TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) correspon a les sigles en anglès del Tractat  Transatlàntic de Comerç i Inversions que s’està negociant amb  gran  opacitat i secretisme entre la Unió Europea i els Estats Units.

L’objectiu de l’activitat és construir consensos i posicionaments feministes front el TTIP que contribueixin a generar els continguts de la campanya #NoalTTIP. L’espai comptarà amb la participació de feministes de Ca la Dona, la Marxa Mundial, el grup Dones i Treballs, Entrepobles, Cooperacció i Ecologistes en Acció, entre d’altres.

Vivim en un context  de crisi sistèmica i multidimensional que ha tingut un greu impacte en les condicions de vida i ha multiplicat les desigualtats socials. S’ha donat prioritat als mercats per sobre de la vida, el benestar social i mediambiental. Afirmem que no hi ha polítiques ni processos econòmics que siguin neutres en un sistema neoliberal i patriarcal.no ttip

En aquesta línia, el TTIP és un projecte polític transatlàntic promogut per les elits polítiques i corporatives sobre la promesa infundada d’augmentar el comerç i el nombre de llocs de treball. Els principals temes objecte de les negociacions són drets socials i laborals, salut, drets mediambientals, energia i recursos (fracking), agroindústria (consum i agricultura), propietat intel·lectual i protecció de dades, poder corporatiu, entre molts d’altres.

El TTIP deixarà a les corporacions transnacionals lliures de qualsevol restricció i lligam, els permetrà demanar davant tribunals opacs i arbitraris a qualsevol govern que pogués interferir amb els futurs beneficis, fet que debilitarà i retrocedirà, encara més, les proteccions reguladores socials i mediambientals. En definitiva un procés de mercantilització de la vida i  la pèrdua de sobirania de les persones i dels pobles davant els elits polítiques, econòmiques i financeres. Proposem abordar aquestes temàtiques des de perspectives de les teories d’economia feminista.

Tindrà una durada de 60 minuts i ho dinamitzaran l’Aliança per una cooperació feminista global.

eines

17.30h Taller “Vides vivibles” coorganitzat entre Feministes Indignades i la Cooperativa Eines

Aquest taller parteix de l’experiència quotidiana per reflexionar juntes sobre les nostres necessitats i la manera de cobrir-les. Volem buscar aquelles incomoditats i insatisfaccions en les relacions que establim per fer les nostres vides viables. Sabem que la vida és vulnerable i apostem per cuidar-la col·lectivament, tot i que la realitat sovint no és aquesta.

Volem crear un espai on compartir experiències, idees i desitjos per construïr alternatives en la manera de sostenir les nostres vides.

Aquesta activitat té una durada prevista de 90 minuts.

Espai Debats

A l’auditori del Bloc Onze

10.00 h Punt de trobada i debat sobre estratègies entre col•lectius i comissions que estan impulsant la incidència feminista a espais vinculats a l’economia social i solidària

L’espai està impulsat per la participació de la comissió de gènere de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), la comissió de gènere de la cooperativa de serveis financers ètics i solidaris Coop 57 i la mateixa organització de Fira d’Economia Feminista. Durada prevista: 90 minuts.

auditori12.00 h Les  nostres economies: cercle temàtic de la Fira d’Economia Feminista. Activitat participativa de debat col.lectiu en forma de cercle temàtic de discussió.

L’eix temàtic previst d’aquesta Fira és :

Autogestió sexual i reproductiva per abordar qüestions relatives a la inseminació, l’avortament, hormonació, bancs de fluids, campanya pel dret al propi cos, etc.

Cercle adreçat a  dones, lesbianes i trans

Activitat de construcció col·lectiva d’alternatives econòmiques a partwawesir de cercle de debat, amb la participació de persones i col·lectius vinculats a l’eix temàtic. L’objectiu dels cercle és comprendre millor quines són les nostres pràctiques i les nostres necessitats, i des d’aquesta mirada, pensar quina classe d’economia volem i ens agradaria, com la podríem construir, compartir els dubtes, les dificultats i els camins.

 

otra economia

16.00 h Presentació de les conclusions i  recomanacions extretes de la recerca “Femení plural: les dones i les  cooperatives”.

Un estudi qualitatiu que aproxima les possibilitat de l’economia cooperativa a partir del testimoni de dones cooperadores de la província de Barcelona. “Femení plural” no només identifica pràctiques positives en matèria d’igualtat, corresponsabilitat i organització del treball, sinó que parteix de la convicció que l’emprenedoria social cooperativa pot ser una eina emancipadora per accedir a un treball digne.

L’activitat té una durada prevista de 60 minuts.

17.30h Reapropiem-nos de l’economia: economia feminista des de les pràctiques compromeses amb la transformació.

conferencia de prensa mesos 2L’objectiu d’aquet debat és indagar i  reflexionar sobre allò que entenem  per economia feminista quan volem aterrar al marc teòric que les pensadores feministes estan fent a l’actualitat, a pràctiques concretes d’economia. En un moment en què s’estan portant a la pràctica diferents iniciatives feministes, socials i solidàries, ens sembla interessant reflexionar sobre els criteris mínims claus que hauríem de tenir em compte perquè una iniciativa es consideri —o no— feminista, així com identificar les dificultades que això comporta.

Per aquest debat, comptarem amb una feminista de la Red de Mesoamericanas en Resistencia por una Vida Digna i amb l’Eje de Precariedad A Por Todas, que es un espai de trobada per treballar qüestions de precarietat i bon viure  sorgit de la Quinzena de Lluita Feminista (A por todas Madrid) que es va fer al mes de març a Madrid. Les companyes de Madrid aportaran elements per reflexionar sobre la capacitat transformadora de les nostres pràctiques i espais des de una perspectiva feminista en relació a l’economia

La Red de Mesoamericanas és una xarxa d’organitzacions feministes de diferents països d’aquesta regió que proposa models de producció, consum i altres iniciatives econòmiques diferents del model capitalista i tenen en compte les necessitats i la visió de les dones (de diferents classes socials, pobles, orientacions sexuals, cultures, entre d’altres). Han organitzat també una escola d’economia feminista per la regió. La seva experiència sorgeix del fer i aprendre acompanyada d’una reflexió crítica continua. La Red compartirà amb nosaltres la seva experiència i aprenentatge. Per veure uns vídeos sobre l’experiència de la Red, feu click aquí i aquí.

Les companyes de Madrid aportaran una visió teòrica que ens facilitarà elements d’anàlisi pel debat.

Activitat organitzada per l’Aliança per una Cooperació Feminista Global.

Durada prevista: 90 minuts.

 

Espai Experiènciesbar bloc onze

Al bar del Bloc Onze

10.00h  Experiències d’emprenedoria social cooperativa des de les dones, a partir del cas de la cooperativa Som Cuina i de la Granja Luisiana, d’ànecs del Delta. Ambdues iniciatives han comptat amb la col·laboració i finançament de la Federació d’Associacions de Dones Rurals (Fademur). Aquesta activitat està relacionada amb les propostes de col·laboració entre el sector cooperatiu-social, el moviment cooperatiu i els municipis, que es proposen a la recerca Femení plural: les dones i les cooperatives.

12.00h Sobirania alimentària: es produeix menjar a casa nostra?

El menjar és de totes les necessitats humanes la que ens alimenta. Però, a casa nostra es produeix prou menjar per a totes? Una economia que no pot asegurar la producció de menjar
local, respectuosa amb la terra i amb les persones és una economia escapçada.assemblea

En els darrers 15 anys s’han perdut, a nivel mundial, el 75% de les varietats locals de plantes de cultiu. Com ha passat? Si només el 2’4% de la població activa es dedica a la agricultura, i d’aquest només una minsa proporció fa producción ecològica, qui està mantenint la sobirania alimentària?

Un convidem a descobrir-ho a través de les forneres de la Fleca l’Aresta, la Glòria i la Gemma, que porten un forn agroecològic a la Conca de Barberà, la Vanessa Freixa que va decidir recuperar l’ofici de la pastura tot creant l’Escola de pastors i pastores de Catalunya fa quatre anys a Rialp, i l’Annaïs Sastre pagesa de les Xicòries, col.lectiu dedicat a la pagesia agroecológica. Totes elles defensen la terra i la sobirania alimentària, i pots preguntar-los tot allò que vulguis!

16h Treball reproductiu: compartint experiències de col·lectius en lluita

L’objectiu d’aquet debat és donar visibilitat a experiències d’autogestió i lluita social en l’àmbit del treball reproductiu i del conflicte capital-vida, endinsar-nos en experiències reivindicatives com la Vaga de totes; d’autoorganització, reivindicació de drets laborals i suport mutu com el sindicat de treballadores de la llar Sindillar; així com la experiència de Dones solidàries pa’lante, en la creació d’una cooperativa com a eina de transformació social.

Les companyes compartiran amb les assistents les seves experiències de lluita en el treball reproductiu per generar un debat que des de la pràctica aprofundeixi en les contribucions més importants de la teoria i de la lluita feminista a la teoria marxista, com la redefinició del treball —no pas com a un servei personal— i el reconeixement que el treball reproductiu no retribuït de les dones és font clau de l’explotació i acumulació capitalista.

L’activitat està pensada per una durada de 60 minuts: 15 minuts per presentar cada experiència, i 15 minuts per al debat final.

17.00h Les comunitats d’autofinançament de dones. Amb la participació de la CAF Penedès i el fons de dones Calala.

3 pensaments sobre “Programa

  1. Retroenllaç: ‘La Cosa Escandalosa’ i el conflicte capital-vida, per Amaia Perez de Orozco a #SubversionFeminista cc @FiraEcoFem | Curiòs de Mena

  2. Retroenllaç: Amaia Pérez Orozco i la Fira d’Economía Feminista | GOGARA, Tallers de Gènere i Sexualitat

  3. Retroenllaç: Agenda d’aquesta setmana |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s